Faror i hemmet

Att tänka på med katt i familjen.

Kost

I människans kost finns det saker som katter inte ska äta, exempelvis lök, salt, kryddor, choklad. Man ska dessutom absolut inte ge barnmat till katter! Katter ska äta en fullvärdig kost som är anpassad för katter.

Blommor, växter och örter

Några av våra vanliga krukväxter är tyvärr giftiga för katter. Ha därför gärna fräscht kattgräs tillgängligt. Läs mer om Farliga växter för katten.

Småsaker

Att kattsäkra ett hem är ungefär som att barnsäkra ett hem. Undvik att ha framme eller håll under uppsikt: levande ljus, garnnystan, gummisnoddar, små vassa föremål såsom nålar osv. Vassa föremål mindre än 1 cm i diameter kan skada mag- och tarmsystemet. Små föremål större än så riskerar att fastna i matstrupen. Låt inte katten leka med presentsnören, de vassa kanterna kan skada mag- och tarmsystemet. Låt inte småsaker ligga framme!

Läkemedel och kemikalier

Läkemedel och kemikalier ska hållas undan för katt. Oftast äter inte en katt kemikalier direkt men kan få det i sig via omvägar, exempelvis gift som man lagt ut för att bekämpa olika skadedjur.

I inomhusmiljön finns flera kemikalier som påverkar både människa och djur. Dessa ämnen samlas ofta i damm. Det är därför bra att komma ihåg att allt som en katt får på sig får den också i sig, när den rengör sin päls.

En katt är en katt och har sin specifika ämnesomsättning som gör att den kan bryta ner vissa ämnen men inte andra. Därför är det självklart att läkemedel som är framtagna för människor och för hundar per automatik inte passar katter. Man ska inte själv inleda en medicinering av sin katt utan alltid rådfråga veterinär.

Vill du ta hand om mig?

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Sponsorer

 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • Vaxholmsveterinären
 • Hill´s
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • Zookompaniet
 • Agria Djurförsäkringar
 • form och fason
 • Envifix AB
 • Blomstra Ekonomi AB
 • Finborg graphic AB
 • City Garden

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss