Press

Att lyfta frågan om kattens status i samhället är en prioriterad fråga i vår förening. Vi medverkar gärna i reportage och berättar om vårt arbete och vår filosofi.

Kontaktuppgifter för press och media

Mediakontakt: Carina Franzén
E-post: media@katthem.nu

Fakta om Katthemmet i Vaxholm

Katthemmet i Vaxholm drivs av Föreningen Djurhjälpen som är en ideell förening och som inte erhåller några statliga eller kommunala bidrag. Katthemmet är helt beroende av pengagåvor från privatpersoner och företag.

Föreningen har närmare 500 medlemmar och cirka 40 personer arbetar aktivt. Vi har fyra anställda och övriga aktiva bidrar på volontärbasis.

Varje år får cirka 100 katter ett hem via Katthemmet i Vaxholm.

Katthemmet i Vaxholm ger varje katt en chans till ett nytt och bättre liv. En av våra grundpelare är respekt för livet, det vill säga den ägarlösa kattens rätt att leva. Katterna stannar hos oss tills de fått ett permanent hem. Vi kastrerar, vaccinerar, ID-märker och försäkrar alla katter. Vi avlivar aldrig en frisk katt. Enbart svårt sjuka katter avlivas efter rekommendation av veterinär.

Vi har plats för 74 katter.

Fakta om hemlösa katter

I Sverige finns cirka 100 000 hemlösa katter och man uppskattar att 10 000-20 000 av dessa finns i Stockholmsområdet. Katter klarar sig dåligt på egen hand i naturen. De är inte tillräckligt bra på att jaga för att få tillräckligt med föda och lever ofta i misär på grund av svält och kyla. De lider också av parasitangrepp, sjukdomar och följderna av olika skador. Medellivslängden för en hemlös katt är två år jämfört med 12 år för en tamkatt.

De viktigaste åtgärderna för att minska antalet hemlösa katter är att kattägare i större utsträckning ID-märker och kastrerar sina katter. I mars 2022 röstade riksdagen äntligen för en lag om ID-märkning och registrering av katter. Ett stort steg på vägen mot ett samhälle där katten har en högre status än idag.

Vill du ta hand om mig?

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Sponsorer

 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • form och fason
 • Hill´s
 • Finborg graphic AB
 • Vaxholmsveterinären
 • Blomstra Ekonomi AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • City Garden
 • Agria Djurförsäkringar
 • Envifix AB
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Zookompaniet

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss