Vad vi gör och vår filosofi

Katthemmet i Vaxholm drivs av Föreningen Djurhjälpen som är en ideell förening. Vi tar hand om katter i nöd – hemlösa, utsatta, övergivna och har plats för 74 katter.

Vi vårdar, kastrerar, vaccinerar och ID-märker våra katter. Vi tar oss den tid som krävs för att socialisera de förvildade katter som aldrig (eller för mycket länge sedan) haft människokontakt. Vi adopterar sedan ut dem till nya och kärleksfulla hem.

Vi tillämpar No kill-policy och är medlem i SVEKATT, det rikstäckande förbundet för alla katters rätt till ett gott liv och vi verkar för att höja kattens status i samhället.

Idag består Föreningen Djurhjälpen av närmare 500 medlemmar, varav ett 40-tal arbetar aktivt. Föreningen har fyra anställda och övriga aktiva bidrar på volontärbasis.

Vår filosofi
De flesta katter som kommer in till oss har med sig ett tungt bagage – de har levt ett hårt liv som hemlösa och de har fått kämpa för sin överlevnad. Vi värnar speciellt om de hemlösa katter som lever helt utan skyddsnät.

Vår uppgift är att se varje katts unika personlighet och behov. Med det som grund arbetar vi individuellt med varje katt för att den ska bli trygg och återfå förtroendet för oss människor igen. Läs mer om hur vi jobbar med våra katter på sidan Katter är olika.

No kill-policy
Katthemmet i Vaxholm driver katthemmet med respekt för katten som djur och givetvis i enlighet med lagstiftningen i Sverige. En av grundpelarna är respekt för liv, dvs. den ägarlösa kattens rätt att leva. En annan grundpelare är kunskap och erfarenhet.

Våra katter fångas in på soptippar, i koloniträdgårdar, industriområden och bostadsområden etc. Det är svårt att genast avgöra om en katt är förvildad eller bara rädd. Det finns forskare som i decennier försökt hitta ett enkelt sätt att snabbt skilja en rädd tamkatt från en förvildad katt men det finns idag ingen erkänd metod för detta. Vår erfarenhet säger att katten efter ett tag i lugn och rätt miljö vågar visa sitt rätta jag.

Av de katter vi får in, och som anses vara förvildade och skygga, är fler än 90 % före detta tamkatter, som anpassat sig till ett liv som utekatt. De har tagit tillbaka lite av det rovdjursbeteende som ännu finns i en katt. Det visar sig rätt snart att det oftast inte alls är en förvildad katt då katten inom en tidsperiod från någon dag till några veckor är allt från klappbar till knäkatt beroende på individen. Tamheten och tilliten till människan kommer rätt snabbt tillbaka och vi ger katterna tid att återanpassa sig. De andra, de inte riktigt tama har ändå sökt sig till människor antagligen för att deras mamma var en tamkatt.

Vi veterinärbesiktigar alla våra katter och vi bekostar de veterinärmedicinska åtgärder som behövs. Vi kastrerar, vaccinerar, ID-märker och registrerar alla katterna. Vi avlivar aldrig en frisk katt.

Vi väljer att arbeta nära andra föreningar som ser katten som djur och individ och som har forskning och utveckling som ledord och ett modernt synsätt. Tyvärr finns det föreningar som lever efter den gamla felaktiga uppfattningen att man bara på någon dag kan bedöma om katten är förvildad och därmed anses inte vara anpassningsbar och låter avliva den.

Vi har lång erfarenhet av just de katter vi arbetar med på katthemmet och ett stort kunnande om just katten som djur och med detta som bakgrund har vi No Kill-policyn inskriven i våra stadgar. 

Vill du ta hand om mig?

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Sponsorer

 • Finborg graphic AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Envifix AB
 • Blomstra Ekonomi AB
 • Agria Djurförsäkringar
 • Zookompaniet
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • City Garden
 • Vaxholmsveterinären
 • Hill´s
 • form och fason

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss