Farbror Harry

Fina Farbror Harry somnade in

Lilla rara hjärta, vi är så ledsna för din skull – Du var bara 12 år och borde haft många år kvar i livet om du hade fått vård och omsorg i tid och om du hade haft en ägare som gett dig hjälp när du behövde det.

Farbror Harry uppmärksammades av en ung tjej som såg honom vingla runt och slå i trottoarkanter vid en väg. Hon bad sin mamma lägga ut ett nödrop på Facebook efter ev ägare. En av våra vänner som bor precis bredvid såg det och gav sig sent på kvällen ut på sin cykel och letade efter honom länge utan att hitta honom. Tidigt nästa morgon gav hon sig ut igen på cykeln och efter några timmar hittade hon honom under en buske nära vägen..

Han var rädd och förvirrad och gick inte att komma nära. En annan tjej fick rycka in och köpa en hov och åka dit medan hon höll koll på att han inte försvann så att de tillsammans kunde hjälpas åt att få in honom. Han fick komma raka vägen till katthemmet där veterinär fanns på plats.

Harry var i bedrövligt skick när han hittades, han var uttorkad, hade svårt att äta, smutsig, avmagrad och till synes nästan helt blind. Under kommande dagar blev det flera veterinärbesök för att reda ut var grundfelet låg och hur man skulle kunna hjälpa honom. Han tog en uppsjö av blodprover och bortsett från att man kunde konstatera att han bar på en infektion i kroppen så fann man inget annat avvikande. Han hade kraftiga infektioner inne i käkvinklarna som måste gjort det oerhört plågsamt för honom att äta. Han hade högt blodtryck som troligen orsakat blödningarna i ögonen och som gjort att han blivit blind, blödningarna i ögonen var gamla men mediciner sattes in i hopp om att det inte var för sent.

Harry måste ha gått med sitt höga blodtryck och infektion länge då det tar tid innan det blir så illa som det var nu. Båda tillstånden är behandlingsbara om man får hjälp i tid. Det var solklart för oss att Harry inte hade gått hemlös utan måste bo någonstans i närheten vilket inte gjorde situationen mindre tragisk.

För Harry kom hjälpen försent – vi kämpade för honom i 10 dagar och han piggade på sig lite men sen gav kroppen upp och han blev akut sämre. De enda vi kunde göra för honom då var att låta honom somna in i lugn och ro på katthemmet. Han hade lidit nog…

Några dagar efter Harrys död hittades hans ägare. En man som var helt oförstående till att det skulle vara något fel på hans katt mer än att han förvisso hade haft lite svårigheter att äta sista månaderna men att det skulle vara något konstigt med hans ögon var an helt oförstående till. Vad som får någon att stoppa huvudet i sanden istället för att ta sin katt till veterinär när den bli sjuk är något vi aldrig kommer att förstå, det är oförlåtligt!

När katter kommer upp i åren så är det inte ovanligt med sjukdomar som högt blodtryck, förhöjda njurvärden, giftstruma etc Att vara uppmärksam på förändringar hos sin katt är ett ansvar man har som kattägare. Att ta in dem för seniorkontroll när den kommer upp i åren borde vara en självklarhet. Att dessa sjukdomar upptäcks i tid och behandling / rätt kost sätts in är avgörande för om katten kommer att få många bra år till eller något år till av svårt lidande…

Skaffa inte katt om du inte kan älska den och hjälpa den när den behöver dig som mest!

Fina lilla Farbror Harry, ditt öde och lidande är så fruktansvärt tragiskt
Vi önskade att du kommit i vår väg långt tidigare, när det fortfarande fanns tid att hjälpa dig till ett liv där du kunde må bra och få all kärlek och omsorg som borde vara varje katts rättighet! Vi är så ledsna för din skull – vår tröst är att du slapp dö ensam ute, slapp svälta ihjäl för att du var blind och inte kunde jaga någon föda…
Vi tröstar oss med att vi kunde ge dig mjuk mat och smärtlindring, mjuka bäddar och en trygg vrå utan lurande faror, mjuka händer som tvättade och strök på din trötta kropp.

Vi tror och hoppas att du kände dig trygg och älskad din sista tid.

Vila i frid lilla hjärta 

 

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Vill du ta hand om mig?

Sponsorer

 • Lindas Harmoni
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • City Garden
 • Envifix AB
 • Djurskyddet DOSO
 • Blomstra Ekonomi AB
 • form och fason
 • Vaxholmsveterinären
 • Finborg graphic AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • Hill´s
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Zookompaniet
 • Agria Djurförsäkringar

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss