Kan min katt acceptera en annan katt i vårt hem?

För drygt två år sedan hade jag kontakt med katthem och polis ang en katt som kom till oss (i augusti 2011). Katthemmen hade då något slags rekord vad gällde antal katter och polisen sa likadant. Jag blev föreslagen att vara jourhem åt henne så länge och sedan återkomma.

Under tiden blev jag ’kär’ i henne och hon bor således fortfarande kvar hos oss och jag vill för allt i världen inte bli av med henne.

Men nu är det så, att dels har det visat sig att det som nu är ’min’ katt har problem med sina njurar och äter specialkost, hon är också, gissningsvis, rätt gammal (15? det är min gissning i erfarenheter och utseende, veterinären kunde inte säga eftersom hon också har tandproblem – eeh, katten alltså). Hon känns lite skruttig ibland och jag hoppas hon har lång tid kvar men tror också vissa dagar att så inte är fallet.

Dels är det också så att min dotters pappa vill bli av med katten de har (som redan flyttat tre gånger i sitt liv), en kastrerad hankatt på 6 år, vid full vigör.

Redan tidigare, innan min (steriliserade) hona visade tecken på att må dåligt, funderade jag på att skaffa en till katt, som sällskap åt henne. När jag fick veta att hon är sjuk slog jag det ur hågen; att det kanske skulle vara mer till skada än gagna henne.

Men nu vill jag, helst, att min dotter ska få ha båda sina katter kvar, och själv gillar jag också deras katt, plus att jag redan önskat mig ännu en katt. MEN. Och nu kommer jag snart till min faktiska fråga… Det är så att för mig går den katt som redan bor här först av alla kriterier. Vi har kommit väldigt långt i förtroende och är riktigt tighta, ett underbart förhållande. Så: hur vet jag om det är dumt att ta hit en katt till? Hur testar jag – om det nu är värt att prova – hur de kommer överens? Hur borde jag tänka? Kan jag, hemska tanke, få henne att ’känna sig bortmotad’ av ännu en katt? Vad ska jag tänka på?

Hon är självklar här och jag vill att hon ska fortsätta vara det. Efter det hon varit med om ska hon få ha det lugnt och tryggt så länge hon lever.

Jag har förstås inte så lång tid på mig heller; tre dagar att tänka på har jag fått från dotterns pappa. Han har redan bestämt sig 🙁 Svara gärna även efter den tiden; ibland är jag en mästare på att förhala saker 🙂

Jag har sökt på nätet men känner mig mest förvirrad och har aldrig haft egen katt tidigare – kan du hjälpa mig? Hur gör jag det bästa för min underbara katt?

Med vänlig hälsning, Maria

Sponsorer

 • Vaxholmsveterinären
 • City Garden
 • Blomstra Ekonomi AB
 • Finborg graphic AB
 • Hill´s
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • Zookompaniet
 • Agria Djurförsäkringar
 • Envifix AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • form och fason
 • Angarn Signal & Ekonomi AB

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss