Nu kan det bli lag på att registrera katten!
Det finns 100 000 hemlösa katter i Sverige. Djuren lider och dessutom kostar det samhället miljontals kronor varje år. Därför föreslår en utredning åtgärder för att komma tillrätta med problemen.
– Registrering och märkning av katter har vi kämpat för länge och det är väldigt bra att kravet ser ut att bli verklighet. Det kommer höja deras status, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt som glädjer sig åt slutsatserna i utredningen.
I början av december presenterade utredningens ordförande Eva Eriksson vad man kommit fram till. Man har sett över flera områden inom djurskyddet och ett av dessa var förvildade och övergivna djur, främst katter. De hemlösa katterna lever ett hårt liv och drabbas av sjukdomar och många av dem svälter ihjäl. Detta är inte en acceptabel djurhållning anser utredaren. Dessutom kostar det samhället 15 miljoner kronor om året och stora polisresurser krävs för att fånga in katterna.
Man föreslår att det ska bli krav på att märka och registrera sin katt. I nuläget är det svårt att hitta ägarna till katterna och omöjligt att veta om katterna är hemlösa eller bortsprungna.
– För oss som arbetar med hemlösa katter kan det bli ett medel för att ställa ägaren till svars, säger Annie Mohl på Föreningen Djurhjälpen som driver ett katthem i Vaxholm. Frågan är om ägarna kommer att tillämpa kravet. Annie Mohl tycker att det är viktigt att allmänheten informeras om lagen.
Orsakerna till det stora antalet hemlösa katter är många. Katter får ofta gå ute fritt utan att vara kastrerade och därför ökar antalet enormt. Det finns en missuppfattning om att katter klarar sig själva.
Andra åtgärder som presenteras är att man vill tydliggöra att övergivna och förvildade djur omfattas av djurskyddslagen samt ett förbud mot att överge djur. Utredaren vill också att man tydliggör vilka som är ansvariga för de herrelösa katterna, som idag främst är länsstyrelserna och polisen. Utredaren vill också se föreskrifter för kattägare, som att utekatter ska kastreras eller få p-piller så att de inte kan föröka sig.
Än är det inte bestämt att förslaget går igenom. Först ska utredningen iväg på remiss och sedan väljer regeringen hur de vill utforma sin proposition.
– Skulle denna utredning ligga till grund för en proposition som sedan blir lag skulle det vara ett stort steg på vägen, säger Catharina Bråkenhielm (S) som tidigare lagt fram flera motioner i frågan.
Hans Malmgren, föreståndare på Fisksätra katthem, är väldigt glad över förslaget.
– Det känns som världens bästa julklapp, säger han.
Utdrag ur riksartikel av Madeleine Söderholm
Vill du ta hand om mig?
Bli volontär
Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?
Bli medlem
Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.
Det finns inga vildkatter!
Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.
Familjens plan.kalender 2025
Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.
Kalender 2025
Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.