Vad vi gör och vår filosofi
Katthemmet i Vaxholm drivs av Föreningen Djurhjälpen som är en ideell förening. Vi tar hand om katter i nöd – hemlösa, utsatta, övergivna och har plats för 74 katter.
Vi vårdar, kastrerar, vaccinerar, ID-märker och registrerar våra katter. Vi tar oss den tid som krävs för att socialisera de förvildade katter som aldrig (eller för mycket länge sedan) haft människokontakt. Vi adopterar sedan ut dem till nya och kärleksfulla hem.
Vi tillämpar No kill-principen och är medlem i SVEKATT, det rikstäckande förbundet för alla katters rätt till ett gott liv och vi verkar för att höja kattens status i samhället.
Idag består Föreningen Djurhjälpen av närmare 500 medlemmar, varav ett 40-tal arbetar aktivt. Föreningen har tre anställda och övriga aktiva bidrar på volontärbasis.
Vår filosofi
De flesta katter som kommer in till oss har med sig ett tungt bagage – de har levt ett hårt liv som hemlösa och de har fått kämpa för sin överlevnad. Vi värnar speciellt om de hemlösa katter som lever helt utan skyddsnät.
Vår uppgift är att se varje katts unika personlighet och behov. Med det som grund arbetar vi individuellt med varje katt för att den ska bli trygg och återfå förtroendet för oss människor igen. Läs mer om hur vi jobbar med våra katter på sidan Katter är olika.
No kill-principen
Organisationer som arbetar enligt No Kill-principen avlivar inte friska eller behandlingsbara katter på grund av att de är skygga, förvildade eller har beteendeproblem.
No Kill betyder inte att sjuka djur ska lida om bot inte finns. Det betyder heller inte att man ska hålla ett sjukt djur vid liv tills det självdör. Även organisationer som arbetar enligt No Kill-principen avlivar djur av djurskyddsskäl men man är beredd att satsa mer ekonomiskt och lägga ned en större arbetsinsats för att rädda ett sjukt djur.
Alla beslut fattas alltid i samråd med veterinär och det lidande som djuret utsätts för tas alltid i beaktande när man beslutar om en medicinsk behandling ska genomföras eller inte.
Skygga katter
Katthemmet i Vaxholm driver katthemmet med respekt för katten som djur och givetvis i enlighet med lagstiftningen i Sverige. En av grundpelarna är respekt för liv, dvs. den ägarlösa kattens rätt att leva. En annan grundpelare är kunskap och erfarenhet.
Våra katter fångas in på soptippar, i koloniträdgårdar, industriområden och bostadsområden etc. Det är svårt att genast avgöra om en katt är förvildad eller bara rädd. Det finns forskare som i decennier försökt hitta ett enkelt sätt att snabbt skilja en rädd tamkatt från en förvildad katt men det finns idag ingen erkänd metod för detta. Vår erfarenhet säger att katten efter ett tag i lugn och rätt miljö vågar visa sitt rätta jag.
Många undrar över den stress en infångad förvildad katt eventuellt upplever. Ett visst mått av stress är oundvikligt under socialiserings-/habitueringsprocessen men det är fråga om en kort period för att katten ska kunna leva resten av sitt liv i trygghet. Med kunskap och erfarenhet kan man göra mycket för att begränsa stressen i samband med infångning och socialisering/habituering. Det finns inga vetenskapliga belägg för att skygga/förvildade katter på svenska katthem skulle lida och få bestående men av stress.
Av de katter vi får in, och som anses vara förvildade och skygga, är fler än 90 % före detta tamkatter, som anpassat sig till ett liv som utekatt. Det visar sig rätt snart att det oftast inte alls är en förvildad katt då katten inom en tidsperiod från någon dag till några veckor är allt från klappbar till knäkatt beroende på individen. Tamheten och tilliten till människan kommer rätt snabbt tillbaka och vi ger katterna tid att återanpassa sig.
Vi väljer att arbeta nära andra föreningar som ser katten som djur och individ och som har forskning och utveckling som ledord och ett modernt synsätt. Den gamla felaktiga uppfattningen att man bara på någon dag kan bedöma om en katt är förvildad, och därmed anses inte vara anpassningsbar och låter avliva den, lever tyvärr fortfarande kvar på en del andra ställen.
Vi har lång och omfattande erfarenhet av just de katter vi arbetar med på katthemmet och ett stort kunnande om katten som djur och med detta som bakgrund har vi No Kill-principen inskriven i våra stadgar.
Vill du ta hand om mig?
Kalender 2025
Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.
Familjens plan.kalender 2025
Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.
Det finns inga vildkatter!
Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.
Bli medlem
Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.
Bli volontär
Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?