Ossies räddning

Ossie har gått hemlös länge i Orhems fritidshus område och farit mycket illa…
Hans räddning blev en äldre dam som har en stuga i området och vars hjärta vurmar för katter som har det svårt.
I området finns ett fåtal permanentbostäder och ca 1 km bort finns ett kollektivboende, många av familjerna här har flera katter och många av katterna passerar hennes stuga.   Då kvinnan älskar katter så njuter hon av att det finns så många i området men genom åren så har även hon stött på ett par som saknat hem och farit illa. Man kan nog säga att hon har väldigt bra koll på katterna i området, hon vet vem som bor var… Så dyker det upp någon ny så brukar hon ha ett vaksamt öga på den och höra sig för i området för att veta om katten har ett hem eller är på villovägar.
Samma visa var det när hon för första gången såg Ossie för ca fem år sedan. Han såg stolt, frisk och välnärd ut, han höll sig lite på avstånd vilket i sig inte är något konstigt utan fullt naturligt. Sin vana trogen så hörde hon sig för om han hade något hem och ganska fort var det någon i området som bekräftade att han tillhörde någon som flyttat in på kollektivboendet. Det fanns ingen anledning att gräva djupare i det utan det var precis vad hon hade trott, så hon kände sig lugn med den bekräftelsen.
Under de kommande två åren såg hon honom med jämna mellanrum men med tiden allt mer sällan och sedan var han bara borta… Hon tänkte på honom ibland men antog att han och hans familj hade flyttat.
En dag var han plötsligt där igen, han var sig inte riktigt lik men det rådde ingen tvekan om att det var han. Ossie var då smutsig och tovig, borta var den vackra katten hon mindes. I stället så såg hon en mycket rädd och sliten katt som snabbt sprang iväg när han fick syn på henne.
Hon insåg att något var helt galet och ställde omgående ut mat och vatten och bäddade en koja med filtar på en skyddad plats. Hon började åter höra sig för i området, men mindes inte vem som tidigare hade sagt att han tillhörde en nyinflyttad så hon frågade alla… Men nu var det helt plötsligt ingen som kom ihåg Ossie och ingen som ville kännas vid att han bott i området, ingen kunde ens säga att de sett honom tidigare…
Men för den gamla damen rådde det ingen tvekan, detta var den Ossie som hade dykt upp i området fem år tidigare.
Hon ringde oss och Ossie ställdes på kö. En fälla kördes ut några veckor innan vi visste att vi skulle ha en ledig box för honom så att han skulle vänja sig vid att gå in och äta i den. Damen såg på avstånd honom gå in i boden där fällan var uppställd så vi visste att han hittade maten.
I november var det äntligen hans tur, men varje gång fällan gick igen så satt det fel katt i den. Hon såg honom sällan och i mitten på december så tycktes han plötsligt vara helt borta, det fanns inga spår i snön och vi alla befarade det värsta – Att han inte längre fanns i livet…
Damen skulle för länge sedan ha bommat igen sin stuga för säsongen men hennes tankar fanns hos Ossie och hon var fast besluten att inte lämna honom åt sitt öde.
I ur och skur tog hon varje dag bussen till sin kolonistuga och fyllde på mat och såg till att det fanns torra filtar till Ossie, hon satt några timmar varje dag och spanade men ingenstans fanns några spår av honom. Maten försvann, men med över 20 katter boende i området så fanns det många som åt i fällan…
Den gamla damen gav aldrig upp och en kall och regnig kväll kom telefonsamtalet
Jag har honom, jag har honom i fällan! Hennes spruckna röst var så full av glädje och lättnad att jag fick gåshud på mina armar.
Nu är Ossie äntligen inne i värmen och tryggheten på katthemmet. Det var inte en dag för tidigt och det råder ingen tvekan om att han behöver hjälp. Man ser i hans ögon att han är trött, han är tovig, han är smutsig, det rinner från hans ögon, hans öron vittnar om skador, kanske skabb och vi blir inte förvånade om han har trasiga tänder.
Han får nu några välbehövliga dagar av vila och mycket mat innan det bär av till veterinären för att få hans skador ombesörjda.
När jag ser in i hans ögon så kan jag inte låta bli att tänka på den gamla damen och mitt hjärta blir varmt av den tacksamhet jag känner över att hon aldrig gav upp Ossie
/Madde

Kommentarer (6)

 • Carina Östbom

  Tur för Ossie att damen aldrig gav upp hoppet & fortsatte mata honom ♥ Återigen varför lämnar människor slna små vänner?

 • Det finns en alldeles särskild plats i himlen som väntar på dem som kan göra allt för att hjälpa en annan levande varelse…
  Tack kära gamla dam för att du finns!!!

 • Vilken tur att det finns så snälla människor som bryr sig om oss hemlösa katter, hälsar f.d hemlösa Jack S

 • Vilken underbar dam som inte gav upp om Ossie! Han behöver verkligen ett varmt och kärleksfullt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ta hand om mig?

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Sponsorer

 • Hill´s
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Agria Djurförsäkringar
 • form och fason
 • City Garden
 • Vaxholmsveterinären
 • Zookompaniet
 • Finborg graphic AB
 • Envifix AB
 • Blomstra Ekonomi AB
 • DjurID.se – SKKs ägarregister

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss