Utdrag ur vår fantastiska bok

”Det finns inga vildkatter”
Boken
Det finns faktiskt inga vildkatter i Sverige. Alla förvildade katter är tamkatter som ursprungligen kommer från en människa som släppt ut sin okastrerade hon- eller hankatt som sedan förökat sig.
Vildkatten (Felis silvestris) är en art i familjen kattdjur som förekommer i delar av Europa, västra Asien och Afrika och är inte samma art som tamkatten (Felis catus) inte ens om tamkatten är förvildad!
Benämningen ”vildkatt” är en bidragande orsak till kattens låga status i samhället. De katter vi har i Sverige är domesticerade, det vill säga, alla är tamkatter även om de i vissa fall är förvildade. Det enda som skiljer dem åt är att vissa har hem medan andra lever hemlösa. De hemlösa har blivit övergivna, är bortsprungna eller födda ute av en okastrerad honkatt. De hemlösa honkatterna har inget val, de föder sina ungar ute. Hittar de skydd, föda och lyckas överleva så förökar de sig ytterligare och stora kattkolonier av hemlösa katter bildas med tiden. Om de växer upp utan mänsklig närhet blir de förvildade De är förvildade tamkatter.
Även en helt social tamkatt som förlorar sitt hem kommer utan värme, mat, mänsklig kontakt och närhet att förvildas med tiden om den går hemlös länge.
En katt som lever i trygghet hos människan kan få en livslängd på cirka 15–20 år medan en hemlös katt som får klara sig ute på egen hand oftast bara överlever i några år. Våra katter klarar sig inte utan människors hjälp oavsett om de är tamkatter eller förvildade tamkatt.
Kram Gösta  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ta hand om mig?

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Sponsorer

 • form och fason
 • Vaxholmsveterinären
 • City Garden
 • Envifix AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • Zookompaniet
 • Hill´s
 • Agria Djurförsäkringar
 • Finborg graphic AB
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Blomstra Ekonomi AB

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss