Fam Saved forts.

PARA (Julia)
Höll sig länge undan. Inte så att hon var utstött eller autistisk, men hon var ofta ensam på övervåningen medan vi andra var här nere.
Eftersom hon hade tappat mycket hår på sidorna av kroppen uppstod sår när hon slickade sig, också armarna var liksom kala, med händerna som i stora vantar. Trots veterinärbesök och kostförändring, kortison, fortsatte såren att uppstå och försvinna men plötsligt en dag, såg jag, att hennes armar verkade normala. Långt hår täckte dem; hon hade också börjat hänga med de andra: de sov tillsammans, tre i en soffa, eller tre i varsin. Hon drog sig inte längre undan, jagade vilt genom rummen med Mita. Platsen vid trappans topp varifrån hon hade brukat se ned på oss andra var tom, filten där samlade mer damm än hår.
Jag såg henne hoppa från soffan, väldigt högt, långt. Att hoppa så är inte det snabbaste, inte heller det mest energisparande sättet att ta sig fram på och det var inte nödvändigt (det fanns till exempel ingenting som hon behövde hoppa över, varken flammor eller en flod) – det var uppenbart för en sorts njutnings skull, för att hon kan. Hon landade på den mjuka vardagsrumsmattan och rusade samtidigt som hon slog i marken iväg, efter Mita för att leka.
Hon hastar fram över golven i ljud som metall mot asfalt, trippar som på vassa klackar (Prajna går långsamt, ljudlöst och Mitas lite tunga dunsar ljuder i korridoren mellan uteplatsen och sovrumsfönstret om kvällarna, nätterna). Xiao lyckades klippa en klo häromdagen.
Para kommer fram till mig och ser i mina ögon, säger ett kort ”mjäh.” Hon vill bli klappad på sitt huvud, springer sedan iväg. Efter några meter stannar hon, vänder sig om för att se att jag följer med (vilket jag gör …), fortsätter en bit, vänder på huvudet igen … tar mig från altanen genom badrummet, hallen, och uppför trappan. På den öppna platsen vid trappans slut stannar hon, stryker sig mot mig när jag hukar mig ned. Hon sitter en stund i värmen på en av de solbelysta romber som fönstren bildar på golvet. Plötsligt skall hon gå ned igen, tar mig etappvis, för att med några trappstegs mellanrum bli struken över pannan, nedför trappan. Hon går mot matplatsen, inte längre lika angelägen om att jag skall finnas där, vid hennes sida, när hon äter; men jag följer van och viljelös efter.
saved 3
Para 3

Kommentarer (2)

 • Lena ,melissas matte

  Så fint skrivet!! Underbart läsa att katterna läker sina sår, både fysiskt och mentalt. Jag adopterade lilla Melissa från Waxholms katthem 2013. Även hon från misärförhållanden, hon bara sov och åt och sov och åt och jag lät henne vara – men efter 16 ! månader kom hon fram till mig en dag och jamade i ordentligt, hoppade upp i mitt knä och jag kunde SE i hennes ögon att nu hade hon läkt från traumat och sedan dess är hon en knäkatt!

 • carina och katterna Smilla och Moa

  Härligt att höra <3 Lilla Smilla åxo från Vaxholmskatthem 2011. Hon kom från en kattsamlare med 36 katter. Hennes mamma försvann tidigt. Hon kom till oss vid 7 mån ålder, rädd och undernärd. Efter några turer till veterinären, pga blödande tarm(troligen nervöst, pga att matte var bortrest 2 v) ,sen tappade hon håret på magen. Nu mattes kelgris<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ta hand om mig?

Bli volontär

Våra katter behöver omsorg och omvårdnad alla veckans dagar. Kanske du kan och vill finnas till för dem någon dag på något sätt?

Bli medlem

Genom att bli medlem i Katthemmet i Vaxholm visar du att du stöder vår kamp för de hemlösa katterna.

Det finns inga vildkatter!

Köp vår bok till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Familjens plan.kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Kalender 2024

Köp vår kattkalender till förmån för katthemmets verksamhet och katter.

Sponsorer

 • City Garden
 • Agria Djurförsäkringar
 • DjurID.se – SKKs ägarregister
 • Envifix AB
 • Angarn Signal & Ekonomi AB
 • Evidensia Djurklinikerna Arninge och Åkersberga
 • Hill´s
 • form och fason
 • Finborg graphic AB
 • Vaxholmsveterinären
 • Zookompaniet
 • Blomstra Ekonomi AB

Adress och kontakt

Katthemmet i Vaxholm
Föreningen Djurhjälpen
Eriksövägen 4
185 34 Vaxholm
Org nr 802409-2143, PG 540710-1, Swish 123 362 0457.
E-post: kontakt@katthem.nu
Telefon: 0707-660 435

Vi svarar i telefonen i mån av tid. Vi nås säkrast via e-postadressen ovan eller via meddelandefunktionen på vår Facebook-sida.

Katthemmet har öppet för allmänheten den sista lördagen i varje månad kl. 13.00-15.00, med reservation för eventuella ändringar. Se "Nyheter" för aktuell information.

Att köpa katt hos oss

Eftersom många av de omhändertagna katterna har en sorglig historia i bagaget är det extra viktigt att hitta trygga hem som passar just dem.  Läs mer

Om cookies

SVEKATT

Katthemmet i Vaxholm är medlem i Svenska Kattskyddsförbundet - ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Läs mer

Följ oss